Annonsørinnhold

NORGE: Thomas Coville var i Oslo for å snakke om sin nye satsning.
NORGE: Thomas Coville var i Oslo for å snakke om sin nye satsning.

Kan bli den første rundt jorden på under 40 døgn

Thomas Coville var den første til å seile jorden rundt alene på under 50 døgn. Nå har han fått en foilende trimaran som er i stand til å seile 10 døgn raskere, noe som kan bidra til at Coville vil klare drømmen om å seile jorden rundt alene på under 40 døgn.

Publisert   Sist oppdatert
ULTIME: «Sodebo3» er laget for å foile på havet. Trimaranen skal gjøre det mulig å seile rundt jorda på under 40 døgn.
ULTIME: «Sodebo3» er laget for å foile på havet. Trimaranen skal gjøre det mulig å seile rundt jorda på under 40 døgn.

Hva er det som driver Thomas Coville til å møte de ekstreme påkjenningene offshore soloseiling er? Selv mener han det ikke er seirene eller rekordene han setter, han er stoltest av. Det er nederlagene som utvikler ham som seiler og definerer han som menneske.

For å nå målet sitt, trenger han en båt som er ekstrem, og for å kunne holde konsentrasjonen oppe i over 40 døgn, må han også ha nok søvn, riktig kosthold og gode klær.

Seilerklær fra Helly Hansen skal gjøre det lettere å tåle påkjenningene underveis.

Ekstrem trimaran

Coville er allerede i gang med å bli kjent med den 32 meter lange trimaranen «Sodebo 3», utviklet for å sette ny rekord jorden rundt alene.

Båten tilhører den såkalte Ultim-klassen. Det er planer om en regatta jorden rundt med disse enorme flerskrogsbåtene.

«Sodebo3» er mer radikal enn noen hadde kunnet forestille seg.

– Den er helt vanvittig. Den er noe helt annet enn noen har sett før, sa Thomas Coville da han besøkte Oslo i samarbeidspartner Helly-Hansens regi tidligere i vår.

Der møtte han et internasjonalt pressekorps og spesielt seilerinteresserte, og han lekket noen av hemmelighetene og forklarte tankene bak denne radikale farkosten.

– For å være ærlig er jeg ganske engstelig. Jeg vet verken hvordan jeg skal styre eller hvordan jeg skal trimme båten, innrømmet Coville.

Dette sier en av verdens mest erfarne soloseilere, som selv har hatt rekorden rundt jorden for soloseilas. I 2016 forbedret han rekorden fra 57 til 49 døgn og tre timer. Denne er nå slått av Francois Gabart og lyder på cirka 42 og et halvt døgn.

Det sier seg selv at 40–50 dager sammenhengende på havet stiller ekstreme krav til restitusjon.

Alt henger sammen, og får man ikke nok søvn, er sulten eller våt, blir konsentrasjonen dårlig og man kan ta livsfarlige avgjørelser. Det er umulig å sove i mer enn 20 minutter. Da glir man inn i dyp søvn og det kan man ikke tillate seg.

-– Av og til får jeg bare lyst til å legge bi og sove, sa Coville.

UTVIKLER: En tur rundt jorda byr på alt fra storm i sørishavet til hete i stillebeltet. Thomas Coville bruker klær fra Helly Hansen under alle mulige forhold.
UTVIKLER: En tur rundt jorda byr på alt fra storm i sørishavet til hete i stillebeltet. Thomas Coville bruker klær fra Helly Hansen under alle mulige forhold.

Uforutsigbare forhold i offshore soloseiling

Offshore solo-seiling er ekstremt krevende, fysisk og psykisk. Er du ikke oppmerksom, kan det bety tap, og til og med fare for liv. Uansett værforhold, dag og natt, og uansett hvor utmattet man er, er det ingen mulighet for hvile og restitusjon.

For å møte disse ekstreme forholdene, må Coville kontinuerlig forberede seg på å møte uforutsigbare og ekstreme forhold.

ISOLASJON: HP Racing Midlayer er laget under seiltøyet som skal gi varme. Denne er utviklet sammen med Thomas Coville.
ISOLASJON: HP Racing Midlayer er laget under seiltøyet som skal gi varme. Denne er utviklet sammen med Thomas Coville.

Helly Hansen-ambassadør

Thomas Coville har jobbet tett med Helly Hansen i 12 år. Han brukte mye tid i Oslo på å fortelle om dette samarbeidet.

Coville har sammenlignet membranen i Gore-Tex med Helly Tech og har kommet til at det er liten forskjell i tetthet og pusteevne, men han har erfart at fibrene i Gore-Tex er stivere, noe som gir Helly Tech lengre levetid.

– Mens mannskapene i Volvo Ocean Race, som brukte Gore-Tex måtte skifte komplette sett etter hver etappe, holder et sett Helly Tech i 120–200 døgn, gitt regelmessig skylling i ferskvann, ikke nødvendigvis i såpe, uttaler Coville.

Coville har bidratt til å utvikle kolleksjonen til Helly Hansen, særlig tørrdraktene som offshore-seilerne i dag bruker. Glidelåsen til å lukke drakten har tradisjonelt vært plassert bak mellom skuldrene. Det fungerer når man har andre til å hjelpe seg med påkledningen, men soloseilere har måttet henge glidelåshempen i en krok på skottet og så dra låsen opp eller igjen. Det blir litt mer komplisert.

Coville fortalte om Francis Joyon, som var blitt hengende fast i kroken og båten kullseilte. Han overtalte derfor Helly Hansen til å legge glidelåsen diagonalt fra skulderen og over magen. Det gjør det også lettere når naturen kaller.

For kvinner åpnes en klaff rundt baken.

TØRR: Ægir Ocean Smock har et ventilasjonssystem som holder kroppen tørr.
TØRR: Ægir Ocean Smock har et ventilasjonssystem som holder kroppen tørr.

Utvikling

Selv om reklamen forteller at materialet er tørt fra utsiden og puster fra innsiden, kan svette være en utfordring. Coville bedyrer at han ikke blir våt utenfra, og at man nå, ved at det er lagt inn en glidelås mellom inner- og ytterlag, kan åpne for ventilasjon fra innsiden.

Støvlene er også kritiske for Coville. De skal være romslige, lette å få av og på, og ha et godt grep på dekk.

På en av hans første jordomseilinger var støvlene for trange, og han frøs så kraftig på føttene at alle neglene falt av. Han fikk permanent frostskade og har dag ingen følelse i føttene. Men dagens støvler fungerer!

Heldigvis fortsetter Coville det lange samarbeidet med Helly Hansen.

– Med Thomas Coville både utvikler og tester vi nye ideer og løsninger for bekledning. Glidelås-plassering på tørrdrakter er ett eksempel, ventilasjonsløsninger som i H2Flow-systemet og den vanntette ventilasjonsglidelåsen i Ægir Ocean Smock top, er et annet eksempel på hvordan dette samarbeidet gir innovasjon som blir gjort tilgjengelig for alle Helly Hansen-produktene. Samarbeidet med Thomas bidrar med langt mer enn testing av løsninger. Han utfordrer med nytenkning og kreativitet rundt bekledning, på samme måte som vi ser i den radikale konstruksjonen i hans nye Ultim- trimaran «Sodebo 3». Thomas er en utrolig viktig ambassadør for Helly Hansen, der relasjonen og samarbeidet strekker seg over lang tid, sier Øystein Vedvik, Sailing Category Managing Director i Helly Hansen.

Erfaringene han gjør seg når han tester ut grensene for Helly Hansens kolleksjoner, vil Helly Hansen – og seilere over hele verden – dra nytte av. Coville og Helly Hansens samarbeidsprosjekt, HP Racing Midlayer, er også et eksempel på hvordan Helly Hansen har hatt glede av samarbeidet med Coville.

Ikke bare er han en stor inspirasjon, Helly Hansen vil også forsøke å utvikle sine kolleksjoner parallelt med hans utvikling.

AMASADØR: Thomas Coville viser seilverden at Helly Hansen har varene for de mest krevende seilforhold.
AMASADØR: Thomas Coville viser seilverden at Helly Hansen har varene for de mest krevende seilforhold.