ANNONSØRINNHOLD

Strømforsyning med solcellepaneler

Solcellepanel øker komforten i naturhavner. Her får du noen tips fra Seatronic.

Publisert Sist oppdatert

For de aller fleste båter som brukes på kortere eller lengre overnattingsturer er tilgang på strøm en utfordring. Særlig når man ligger i uthavn er det ønskelig å kunne lade batteriene uten forstyrrende lyd fra eksempelvis et bensin- eller dieselaggregat. Et solpanel eller to vil i mange tilfeller dekke behovet for strøm til kjøleboks, lys og lading av familiens dingser, og det blir da mulig å ligge på favorittstedet mye lenger uten å måtte lade på annen måte.

Montering

Hvor stort panel man skal montere avhenger av hvilken plass man har til rådighet og hva som er praktisk om bord. Panelet må i minst mulig grad være i veien for andre funksjoner, og det må eksponere best mulig mot solen. De fleste monterer panelet på taket eller på en egnet targabøyle som noen langturseilere har. Har man ikke et egnet sted eller ønsker mer kapasitet, er det en god løsning å ha et løst panel som man tar frem når det passer og eksempelvis fester til rekka. En slik løsning gir også mulighet for ideell eksponering mot solen. Når panelet ikke er i bruk legges det eksempelvis under en køyemadrass.

Solpanel leveres som helt flate fleksible på 2-3mm, montert i stive aluminiumsrammer, og som sammenleggbare – ofte med «integrert» regulator og kontakter. De flate panelene brukes der det er fast underlag over hele monteringsflaten. Disse tåler også å bli tråkket på. Paneler i ramme er typisk ideelt for montering på targabøyle eller på hytteveggen. De sammenleggbare er særlig praktisk dersom du bruker utstyret flere steder, og panelet til stadighet er en del av bagasjen.

Hvor mye strøm får jeg?

Her er det selvfølgelig mange variabler som påvirker, men følgende eksempel gir en god indikasjon: et riktig montert solpanel på 70 watt vil på en god sommerdag dekke døgnbehovet til et normalt kjøleskap i båt. Dette vil for mange være mer enn halvparten av strømmen som brukes om bord. I tillegg til selve panelet må du ha en egnet laderegulator. De kommer i forskjellige størrelser og i ulike prisklasser, tilpasset effekten på solanlegget og hvilke funksjoner du vil at regulatoren skal ha. Sett bort fra ren kapasitet kan vi si at regulatorer enten er av type PWM, eller type MPPT. PWM er enkle regulatorer uten noe ekstra elektronikk som styrer ladeprosessen. Har man kun et panel på omkring 50w og ønsker å holde kostnaden nede, vil en slik regulator av god kvalitet være et greit valg.

Besøk Seatronics nettside med nettbutikk her: seatronic.no.

Seatronic holder til utenfor Moss.
Seatronic holder til utenfor Moss.
Powered by Labrador CMS