Annonsørinnhold

LANGTUR: Disse langturseilerne har to Sunwind-paneler montert på båten.
LANGTUR: Disse langturseilerne har to Sunwind-paneler montert på båten.

Slik har du alltid nok strøm i båten

Er du lei av å aldri ha nok strøm i båten? Finn ut hvordan disse smarte løsningene gjør at du aldri trenger å oppleve tomt batteri igjen!

Publisert   Sist oppdatert

For å øke både komforten og sikkerheten er det viktig å ha nok strøm tilgjengelig i båten til enhver tid. Det kan være en utfordring for selv den mest rutinerte seiler å ha full kontroll. Seiler du med familien erfarer du raskt hvor mye strøm ladning av fire smarttelefoner, en PC og et nettbrett faktisk trekker. Dette kommer selvfølgelig i tillegg til alt av navigasjonsutstyr, kjøleskap og utstyr vi tar for gitt, som for eksempel lys. Å gå tom for strøm er et lite mareritt i seg selv, men heldigvis kan det unngås!

Sola som strømleverandør

Seiling er en grønn og miljøvennlig sport, og slik ønsker alle som er glad i å være på sjøen å holde den. Sola er en gratis, utømmelig energikilde alle burde benytte seg mer av. Å slippe å bekymre seg for å gå tom for strøm er en luksus alle seilere forunt, og det kan bli din realitet med de riktige produktene.

Tips: Ønsker du å montere solcellepanel på båten, er plassering det aller viktigste. Hvor mye plass har du tilgjengelig? Kanskje du kan montere et panel på topp av biminien, eller flere mindre paneler på praktiske plasser hvor de får minst mulig skygge.

Spesiallagde solcellepaneler for seilbåt

solar panel on the yacht
solar panel on the yacht

Ta hensyn til naboen – og naturen – ved å ikke starte motoren for å lade batteriene. Har du funnet en perle av en uthavn du ønsker å ligge i finnes det sammenleggbare solcellepaneler du enkelt og greit kan henge opp der det er best vinkel for sola, for eksempel sydvendt utenfor ripa. Når sola har tatt kvelden pakkes panelene sammen og legges bort hvor de krever minimalt med lagringsplass.

En mer permanent løsning vil være fleksible solcellepaneler som monteres på dekk. Slike paneler er spesiallaget for å virkelig tåle en trøkk! De kan både bøyes og tråkkes på, og skal tåle alt det båtlivet har å by på. Det samme gjelder solcelleregulatorer: i prinsippet kan du bruke samme regulatorer til hytta som til båten, men det finnes også spesiallagde regulatorer for bruk i båt som blant annet er vanntette. Dette vil gi deg enda større frihet og valgmuligheter i forhold til plassering.

Klikk her for å se alle solcellepaneler fra Sunwind.

Vind til å seile – og produsere strøm!

Så lenge det er vind, er en vindmølle det ideelle supplementet til din seilbåt. Vindmøllen kan produsere strøm hele døgnet, og kommer virkelig til sin rett når båten krysser. Vindmølle og solcellepanel er den optimale kombinasjonen for deg som seiler lengre turer og ligger mye i uthavn eller er uten tilgang på landstrøm. Ligger du mye i havna er det en god idé å binde opp vindmøllen da den kan oppleves støyende. Når du seiler vil ikke støyen oppleves forstyrrende på samme måte.

Klikk her for å se alle vindmøller fra Sunwind.

Få ting er bedre enn å kjenne en frisk vind i håret og sjøsprøyten slå mot ansiktet mens sola skinner og båten krysser. Enten du er på tur med kjernefamilien nedover kysten eller du er en erfaren langturseiler, betyr komfort og sikkerhet alt når man er på sjøen.

Hjemmekomfort i seilbåten din

Tiden er inne for å forberede deg på sommeren i båten.
Tiden er inne for å forberede deg på sommeren i båten.

Etter en vellykket seilas (eller kanskje under seilasen for enkelte av mannskapet?) er en iskald øl, eller brus for de yngste, en velfortjent luksus alle burde ha muligheten til å unne seg. Å kunne lade mobiltelefon, satellitt-telefon, kanskje en laptop eller nettbrett er for de aller fleste en nødvendighet. Det samme gjelder å kjøre kartplotter og autopilot. Et kjøleskap eller en kjøleboks som skal holde mat og drikke kaldt døgnet rundt, vil kreve mye strøm. Da er det viktig å ha stålkontroll hva gjelder produksjon og forbruk - få ting er mer skuffende enn lunken øl og varme reker!

Tips: Bytt ut alle eksisterende 12 volt lyspærer med 12 volt LED-pærer. Disse pærene bruker mindre strøm og har svært lang levetid.

Sikkerhet på sjøen

Sikkerhet er svært viktig når man seiler, og mens redningsvest og nødbluss er en selvfølge i alle seilbåter, er det en rekke instrumenter som bidrar til å holde deg og familien trygge når dere nyter båtferien. Å kunne få oppdatert værdata før en lang etappe er gull verdt, og vil gjøre turen mye tryggere. All teknologien vi i dag er så avhengige av, krever strøm for å kunne driftes. Uten å ha nok strøm, er sjansen for at du utsetter deg selv og resten av mannskapet for unødig fare stor.

Full kontroll på strømforbruk og -produksjon

Å ikke ha full kontroll på strømforbruket kan være katastrofalt for turen, enten det er far som må se etter fiskestimer ved hjelp av ekkoloddet, tenåringen som må ta selfies eller fireåringen som må se tegneserier. Da er det ekstra trygt å ha en batterimonitor som gir en helt nøyaktig avlesing av batteritilstand, strømproduksjon og ditt forbruk – du risikerer å aldri gå tom for strøm igjen!

Klikk her for å se diverse batterimonitorer fra Sunwind.

Slik får du utnyttet strømmen best

SAMUI, THAILAND - MAY 31 : Samui regatta 2014 event. Racing yacht in a sea on 31 May 2014 in Ko Samui island, Suratthani, Thailand.
SAMUI, THAILAND - MAY 31 : Samui regatta 2014 event. Racing yacht in a sea on 31 May 2014 in Ko Samui island, Suratthani, Thailand.

Litiumbatterier er som skapt for båt, og jo større forbruket ditt er, jo større er fordelene ved disse. Her er det viktig å investere i et batteri av høy kvalitet for høye strømmer. Litiumbatterier lades svært raskt opp, og du får utnyttet rundt 90% av den lagrede strømmen, mot 70% du får med tradisjonelle AGM/gel-batterier. Sammenligner du litium med tradisjonelle bly/syrebatterier er litium den desiderte teknologiske vinneren, og har overlegen kapasitet. Det tåler å tappes tomt mer enn dobbelt så mange sykluser som for eksempel et AGM-batteri. Litiumbatterier av god kvalitet kan lades raskt opp ved hjelp av dynamoen så lenge dette er dimensjonert for formålet.

Den teknologiske vinneren

En annen fordel med å ha litiumbatterier i båt er den lette vekten sammenlignet med tradisjonelle batterier. Litiumbatterier er totalt vedlikeholdsfrie og har en svært lang levetid. Med innebygget batterimonitorsystem får du all informasjon om batteriets tilstand, i tillegg til forbruk og produksjon. Du kan utnytte opptil 100% av kapasiteten før batterimonitorsystemet kutter strømmen. Alle disse fordelene gjør det til et av markedets mest brukervennlige batterier, og det desidert beste batteriet for bruk i båt.

Klikk her for å se alle batterier fra Sunwind.

Dette må du huske ved dimensjonering av kabel

Bruk av riktig kabel er svært viktig ved 12 volts-anlegg som på din seilbåt. Spenningsfall på grunn av feil kabler er en av de vanligste årsakene til systemfeil med lav spenning som 12, 24 og 48 volt. Hvis kabelen du har er alt for liten vil kabelen bli svært varm, som igjen kan føre til brann. For små kabler gjør også at du taper masse energi! Når du skal dimensjonere et anlegg til seilbåten er det viktig å tenke på dette:

  • Hvor mange ampere skal gå gjennom kabelen?
  • Hvor mange volt skal gå gjennom kabelen?
  • Hvor mange meter skal kabelen være?

En tommelfingerregel er 1 kvadratmillimeter per meter. Det finnes mange kalkulatorer og tabeller som kan gjøre beregningen for deg. Uten riktige kabler vil du kunne oppleve at produktene ikke virker slik de skal på grunn av energitapet som skjer I en for liten kabel.

Tiden er inne for å forberede deg på sommeren i båten ved å øke komforten for en avslappet familieferie – eller en strabasiøs havkryssing. Da gjenstår det bare å kaste loss for langtur!