Annonsørinnhold

Helly Hansen-ambassadørene Helene Næss og Marie Rønningen.
Helly Hansen-ambassadørene Helene Næss og Marie Rønningen.

Unikt treningssamarbeid for norske seilere

Helly Hansen-ambassadørene Helene Næss og Marie Rønningen har gode utsikter for å delta i OL i Tokyo i 49er FX.

Publisert Sist oppdatert

Helene og Marie har inngått et uvanlig treningssamarbeid på tvers av landegrensene med lagene ranket som nummer 1 og 2 i verden, Brasil og New Zealand. Samarbeidet startet i 2016 og vil fortsette til etter OL i 2020.

– Målet er at alle tre lagene skal stå på pallen i Tokyo, sier Helene Næss.

– Dette samarbeidet gjør at alle blir best mulig forberedt til den olympiske regattaen. Da får vi se hvem som er best når det gjelder, konstaterer hun.

De hadde sist vinter lange treningsopphold i Brasil og New Zealand, og er ikke i tvil om at det har gitt dem et løft foran denne sesongen.

Helene og Maria har også god støtte i Olympiatoppen og trenerteamet, med Thomas Guttormsen i spissen. Deres samarbeid med Helly Hansen gir også gode utviklingsmuligheter.

Ble invitert

Helene og Marie nølte ikke med å takke ja da Martine Grael etter OL i 2016 inviterte Tønsberg-jentene til å trene sammen med dem.

Underveis har også laget fra New Zealand blitt med i samarbeidet.  De har ulike kvaliteter og kan lære av hverandre. Fremdeles er nok Grael og Kunze fra Brasil et lite hestehode foran, men det virker bare skjerpende på de norske seilerne.

– Det hender jo vi slår dem på trening, og da vet vi at vi kan være blant de beste i verden, sier Helene.

Helly Hansen
Helly Hansen

EM-sølvet i år smakte minst like godt som gullet i fjor

Det er ikke tvil om at treningssamarbeidet har båret frukter. Det norske laget har en ro og en selvtillit de ikke hadde tidligere. Sølvet de sikret etter at de vant sin tredje medaljefinale og slo treningskameratene, var kanskje en enda større prestasjon enn EM-gullet de vant i 2018, kvaliteten på dette feltet tatt i betraktning.

Sølvmedaljen gjør at det norske laget nå i praksis er sikret plass på det norske OL-laget. Sportssjefen Rigo de Nijs vil ikke ta ut laget ennå, men det er ingen tvil om at de nå kan konsentrere seg om å spisse ferdighetene.

Til Japan

Helene og Marie skal i to omganger til Japan for å trene og kappseile i løpet av de nærmeste månedene. Da skal de bo og seile fra Enoshima ved Sagamibukten, vest for Tokyo, der banene for OL skal ligge.

Helly Hansen
Helly Hansen

– Da skal vi igjen trene sammen med Martine, Kahena, Alex og Molly. Det blir optimalt, sier Helene.

Jentene reiser til Japan i juli, etter en rolig treningsperiode hjemme. Så bærer det hjem igjen i et par uker før en ny økt i Japan fra 6. august til 2. september med prøve-OL og verdenscup.

I oktober er treningen lagt til Brasil, november til New Zealand, før VM 2019 som går første uke i desember. VM 2020 går i Melbourne allerede i februar. To viktige regattaer i en hektisk opptrapping til OL.

Kan det bli for mye seiling?

– Ingen fare, sier Helene.

– Vi har det gøy og er veldig motiverte. Nå er det først og fremst 2020 som gjelder, men vi ser ikke bort fra at vi kommer til å fortsette helt til 2024.

Helly Hansen-ambassadører

Helene og Marie er gode Helly Hansen-ambassadører. Det innebærer at de er med på å utvikle produkter i kolleksjonen sammen med design & produkt-teamet hos Helly Hansen. Deres erfaringer har vært nyttige ved utvikling av nye våtdrakter, særlig når det er snakk om å seile i varme farvann, slik man forventer i Tokyo i 2020.

Våtdraktlinjen som er ute nå har jentene vært med å utvikle. Den har fått både et tøffere design med trykk av den Japanske kunstneren Shinpei Naito og har tekniske løsninger med paneler av ventilert neopren. Mot OL i Tokyo 2020 får vi kanskje også se nyheter uten neopren, med mer pustende stoff. Helene og Marie ser at det har stor verdi for dem å kunne være med på utviklingsarbeidet hos Helly Hansen.

De får utstyr tilpasset egne behov, i tillegg til at får de utløp for kreativitet og erfaringer som er med å utvikle seilklærne for oss andre også. De føler seg godt ivaretatt i Helly Hansen-systemet, er med på spennende arrangementer og får det de trenger av seilklær til eget bruk.

Helly Hansen
Helly Hansen

Er der de skal være

Er man «der man skal være» er det mulig å synke hen i selvtilfredshet og tenke at nå kan man slappe av. Slik er det ikke med Helene og Marie.

– Vi prøver alltid å prestere vårt beste, enten det er på trening eller i konkurranser, og vi er hele tiden ute etter å finne områder der vi kan forbedre oss. Det er stimulerende å være med i medaljefinaler og vi har til nå vunnet dem i tre viktige regattaer, verdenscupfinalen i Santander i 2017, verdenscup i Japan i 2018 og nå i 2019 i EM. Det virker skjerpende og klargjør arbeidsoppgavene, sier Helene.

Jentene er nå trygge på at de er med under alle forhold. Farten er det ikke noe å si på, og de har forbedret seg på unnavinds-leggene. Der det er rom for forbedringer, er i startene, slik at de er med i tet fra start. Det er også mulig å være raskere til å skifte gir ved trykkforskjeller. Mentalt kan det jobbes med å prestere bedre i innledende runder. Poengene derfra teller jo i sluttregnskapet. Da må det tas større risiko. Med samme kvalitet på seilingen i de første seilasene som i de siste under EM i Weymouth, kunne resultatet ha blitt enda bedre.

Altså, i rute.

Helly Hansen
Helly Hansen